Veel scharen tekenen

De cursus illustreren is begonnen.

Opdracht 1: teken een schaar, je hebt 10 minuten
Nu komt het er op aan natuurlijk. Niet zomaar ff een schaar tekenen, nee het moet goed, dus naar waarneming. Nou, hij lijkt best goed. Alhoewel, het ene rondje is groter dan het andere. Nog 3 minuten, moet lukken. Oh, nou lijken de handvatjes beter maar de bladen weer niet, of hoe heten die dingen waar je mee knipt.
Nabespreking: ooohhh, een schaar was niet persé de bedoeling. 

Opdracht 2: teken een schaar, je hebt 10 minuten
Oké, misschien de overgang tussen de bladen bestuderen en beter tekenen. Ik draai de schaar maar eens om. Daar schuift de juf aan. Ja, een schaar staat voor mij ook wel voor beweging. Misschien kan ik die dynamiek er meer in brengen? Gottegot!
Ik teken de 2 bladen en zie er ineens spitzen aan zitten. Hee, dat suggereert in ieder geval beweging. Ik teken de rondjes er aan en mijn hand tekent als vanzelf handjes. Kijk nou, een ballerina-achtige! Dit is geinig. De wekker gaat, stoppen.
Nabespreking: hee, er gebeurt al van alles. De schaar is startpunt aan het worden.

Opdracht 3: teken een schaar, kies je materiaal, je hebt 10 minuten
Ik blijf bij het potlood. Tijdens nabespreking 2 valt me in dat een schaar kan bewegen maar ook altijd vast zit. De bladen kunnen niet los van elkaar. Voor mijn geestesoog doemen Koreaanse militairen op. Eens kijken of ik die kan tekenen. Ik teken allemaal bladen in militaire houding. Maar als ik er strakke militaire lijven op wil maken, lukt dat niet. Elk blad wil z’n eigen dingetje. Heee, hoor ik achter mij van de juf; je bent los! Oh ja, zo werkt het proces ook maar weer. Hiha!
Nabespreking: het achterliggende doel, uit de comfortzone, is gehaald.

Volgende week mag ik weer!

Geplaatst in Josee's Blog.

4 reacties op Veel scharen tekenen

 1. Suhela zegt:

  Mooi Josee, dat laatste werk vind ik bijzonder aantrekkelijk, met die ‘soldaten’, mooi geheel geworden daar!

 2. Petra zegt:

  Leuk om te lezen, Josee! Klinkt goed!

 3. josee zegt:

  Nou dank je! Het is zo’n gaaf proces?.

 4. josee zegt:

  Merci! Het voelt ook helemaal op z’n plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *